Velsertunnel omleiding Beverwijk - IJmuiden

Q&A Wat is een calamiteitenboog?

Sinds deze week stelt Rijkswaterstaat de Zuidelijke calamiteitenboog bij de Velsertunnel open. Maar wat is een calamiteitenboog eigenlijk? En waarom wordt deze nu geopend? We proberen deze vragen hier voor u te beantwoorden.

Q: Wat is een calamiteitenboog?

A: In feite is een calamiteitenboog een extra binnenbocht op de plek waar twee wegen bij elkaar komen. Het is een verkeerslus die in geval van ongevallen of ernstige verkeershinder kan worden geopend om te zorgen voor een betere verkeersdoorstroming. Door dus een extra ‘verkeerslus’ te openen kan er doorgereden worden via de calamiteitenboog, zodat eventuele files sneller oplossen en men gewoon verder kan rijden (al dan niet via een omweg). Zo is een calamiteitenboog ook belangrijk voor hulpdiensten op de weg.

Q: Welke calamiteitenbogen zijn er rond de Velsertunnel?
A: Er zijn twee calamiteitenbogen aangelegd voor de bereikbaarheid en verkeersdoorstroming. Eentje aan de noordzijde, waar de A22 richting Alkmaar met de boog naar de A9 naar Haarlem loopt. De andere is de zuidboog die vanaf de A9 komt uit richting Haarlem naar de A22 naar Beverwijk.

Q: Waarom is de zuidelijke calamiteitenboog nu geopend?
A: Voorop staat een betere doorstroming van het verkeer! Momenteel wordt er gewerkt aan de N197 Velsertraverse, (door Provincie Noord Holland, wat buiten het Velsertunnel project valt) waardoor een van de twee wegbanen naar de tunnel maar beschikbaar is. Daardoor is het rond de Velsertraverse lang wachten. Door de calamiteitenboog 24 uur per dag open te stellen worden automobilisten ook door de Wijkertunnel geleid. Zo hoeft niet iedereen vanuit Beverwijk en Alkmaar alleen maar via de Velsertunnel en moet lang wachten, maar kan men dus ook makkelijk een kleine omweg maken via de Wijkertunnel. Normaal gesproken gaat deze boog alleen open wanneer er bijvoorbeeld een ongeluk gebeurd is in de Velsertunnel. Tijdens de voorbereidende werkzaamheden zal de calamiteitenboog geregeld open zijn om het verkeer om te kunnen leiden en tijdens de Velsertunnel renovatie in 2016 zullen beide calamiteitenbogen helemaal open zijn.

Voor meer informatie bekijk het volledige bericht van Rijkswaterstaat over de Calamiteitenboog.